21 Ekim 2013 Pazartesi

E-Ticaretin Güvenilirliği

E-ticaretin gelişmesinin en önemli öğelerinden biri bu ortamda gönderilen bilginin güvenliği konusudur. E-ticaretin geliştirilmesi için, Internet ortamında gerçekleştirilen her türlü iletişime yalnızca işleme taraf olanlarca erişilebilmesinde ısrar etmek gerekmektedir. Bu garanti sağlanmadan gerekli güven ortamı yaratılamayacak, dolayısıyla e-ticaret gelişemeyecektir.

Özellikle İnternet gibi açık sistemlerin kullanılması suretiyle yapılan elektronik işlemlerde tüketici ve diğer kullanıcılar açısından en önemli konular şunlardır;

Küresel haberleşme altyapısı tehlikeden uzak ve güvenilir olmalıdır. Eğer kullanıcılar internetin, haberleşmelerinin ve verilerinin istenmeyen kişilerce elde edilmesi yada değiştirilmesi konusunda güvenli olduğundan emin olmazlarsa, E-Ticaretin gelişimi de başarılı olmayacaktır. Dolayısıyla, güvenli bir enformasyon altyapısı şunları gerektirir;


  • Güvenilir bir iletişim ağı,
  • Bu ağlara saldırılardan haberleşme sistemlerini korumak için, etkili araçlar,
  • İstenmeyen yetkisiz kişilerin kullanımından elektronik haberleşmenin güvenli bir şekilde korunmasını sağlamak,
  • Sistemlerini ve verilerini nasıl koruyacağını bilen iyi eğitimli personel.


Tehlikelerden uzak ve güvenilir bir küresel haberleşme altyapısı, şifreleme, doğruluğunu tasdik, şifreleme kontrolü, güvenlik duvarı gibi bir dizi teknolojinin etkin ve tutarlı kullanımını gerektirir. İnternette dijital imzayı destekleyen güvenilir onay hizmetlerinin gelişimi özel bir önem taşımaktadır. Hem imzalar hem de güvenli kullanım şifreleme ile ilgili anahtarların kullanımına bağlıdır.

En Çok Ne Satılıyor?

E-ticaret boyutuna bakacak olursak, interneti kullananların mal veya hizmet sipariş verme oranı 2010 yılında yüzde 15 iken 2011 yılında yüzde 18,6 olduğu görülüyor. Yaklaşık olarak e-ticaret yapan 5 milyon kullanıcının olduğu biliniyor. Satın alınan ürün grupları da sırasıyla, giyim ve spor malzemesi, elektronik araçlar, ev eşyası, kitap, dergidir. Görüldüğü gibi e-ticarette gidilecek çok yol var.

C2C sitelerinde satış yapan perakendecilerin geleneksel mağazaları ile içinde bulundukları müşteriden müşteriye platformdaki satış mağazalarını uyumlu yönetmek durumundadırlar. Satılan aynı ürün arasındaki fiyat farkı hem satıcının itibarını hem de C2c E-Ticaret güvenilirliğini zedeler.

C2C E-Ticarette Yenilikçi Olmak Gerek

C2C alanında faaliyet gösteren e-ticaret siteleri için “yenilik” de çok önemli bir faktör. Satıcılar için “daha çok satış yapabilme“, “daha kârlı satabilme“, “zamanında sevkiyat“, “müşteriyle birebir iletişim” gibi fonksiyonların sağlanması en büyük öncelik.

Aynı zamanda alıcı olan müşteriler için de “kârlı alışveriş“, “bol seçenek“, “kaliteli ürün“, “uygun fiyat” ve “zamanında ulaşan kargo“, “satıcıya ulaşabilmek“, “iletişime geçebilmek” gibi unsurlar alışverişi tetikliyor.

Zamanı kısıtlı olan müşterilerin, e-ticaret sitesinde istediği kriterlere uyan ürünü bulabilmesi de büyük önem taşıyor. Bu alanda yenilikler, gelişmeler sürekli olarak devam ediyor. Zira, müşterinin en kısa zamanda ürüne ulaştırılması ve ardından da satın alım işleminin güvenli ve çabuk tamamlanması hedeflenmeli.

C2C E-Ticarette Başarı Nasıl Yakalanır?

C2C ticarette, e-ticaret sistemlerini destekleyen bankacılık, lojistik ve güvenlik sektörlerinin gelişmiş olmasının yanı sıra e-ticaret sitesinin güvenirliği, ödeme kolaylıkları, kargo avantajları, satıcının “güvenilir” ve “ulaşılabilir” olması, en önemlisi de gerçek bir alışveriş deneyiminin yaşanması da büyük önem taşır.

Sitenin kullanımının kolay, hızlı, anlaşılabilir ve kullanıcı dostu olması gibi teknik ve görsel olanakların yanında, “herkesin” hem ürün satabileceği hem de satın alabileceği sistemi yaratabilmek çok önemlidir.

Artan sosyal medya kullanımıyla “mükemmel hizmet vermek”, “müşteriyi dinlemek“, “müşteriye değer vermek“,”müşteriye saygı duymak” gibi konular da giderek öne çıkıyor. Çünkü satıcıların müşterilerden aldığı yorumlar büyük önem taşır ve ilerleyen dönemdeki satış potansiyelini de etkiler. Sosyal medyada konuşulan konuların yüzde 20′nin marka ve ürünler hakkında olduğu bir ortamda e-ticaret yapan herkesin artık işini çok doğru, dürüst ve şeffaf yapması gerektiği ortaya çıkıyor.

C2C E-Ticaret Modeli Nasıl Çalışır?

C2c e-ticaret modelinde öncelikli olarak ürünü satacak olan tüketici aracı site üzerine ürünün bilgilerini, kargolama şartlarını girecektir. Alıcı olan tüketici ise ürünü site üzerinde bulacak ve sepetine ekleyerek ödeme işlemini gerçekleştirecektir. Ürünün bedeli aracı site tarafından tahsil edildikten sonra aracı site satıcıya ulaşarak ürünün satıldığını bildirecektir.

Satıcı ürünü alıcıya gönderecektir. Alıcı ürünü teslim aldıktan sonra aracı site üzerinden ürünün eline ulaştığına dair onayı vermesinden sonra aracı site satıcıya ürün bedelini ödeyecektir. Bu modelde aracı site ödeme işleminin güvenli şekilde yapılması görevini üstlenmektedir.

Aracı site satışlardan komisyon alarak yada belirli bir üyelik ücreti tahsil ederek siteyi çalıştırmaktadır.

Ebay sitesi bu eticaret modeline örnek olarak gösterilebilir.

C2C iş modeli ayrıca Açık Arttırma ve Açık Eksiltme usulü ile ürünlerin satılabilmesi şeklindede çalışabilir.

C2C Nedir ?

C2C, tüketiciler arasında yapılan eticarettir. C2c eticaret modelinde tüketiciler bir online platformda/web sitesinde biraraya gelerek ürün/hizmetlerini sergilerler ve alıcı tüketiciler de o ürün/hizmeti online olarak satın alır.

C2C ticaretin yapıldığı bu online platform/web sitesi bir aracı konumundadır. Alım veya satımda her hangi bir içerik girmek, bilgilendirme yapmak vb. işlemde bulunmazlar, bu işlemleri tüketiciler gerçekleştirirler.